Blog

Blog

Moeilijk

Kom je ook mensen tegen waar je het lastig mee hebt? Ze doen vervelend, hebben altijd commentaar, zijn negatief of weten het altijd beter. Je verliest hierdoor motivatie of je krijgt stress. Je vindt het moeilijk om hier gepast op te reageren.

Hier enkel tips:

  • Je hoeft het gedrag van moeilijke mensen niet altijd te willen veranderen. Blijf zelf rustig, let op je ademhaling en zorg voor een positieve lichaamshouding. Zorg dat je er zelf niet teveel last van hebt. Ga vooral niet in de tegenaanval, maar luister en probeer hun standpunt te begrijpen.
  • Besef dat moeilijke mensen vaak mensen zijn die anders zijn dan onszelf. Ze kunnen goede bedoelingen hebben ook al komt dit niet zo over. Probeer te achterhalen wat hun kwaliteiten zijn, wat je van hen kan leren. Mensen waar je een hekel aan hebt, hebben vaak een andere kijk op situaties. Dit kan leiden tot nieuwe inzichten als je er voor openstaat.
  • Respecteer het gezichtspunt van de ander, ook al ben je het er niet mee eens. Laat mensen in hun waardigheid. Iedereen kan in bepaalde situaties moeilijk doen. Het heeft niet enkel te maken met gedrag maar ook met eigen waarden, normen en drijfveren. Zoek in de discussie vooral naar wat jullie verbindt in plaats van naar de verschillen. In het samen behartigen van een gemeenschappelijk doel kunnen en mogen er visieverschillen zijn.