Blog

Blog

Sprankel

Zie je het soms helemaal niet zitten? Alles lijkt mis te gaan. Niemand lijkt tevreden. Iedereen heeft kritiek. Niks is goed. Het lukt niet meer. Je twijfel of je wel een goede partner, ouder, vriend, medewerker bent. Je voelt je niet goed in je vel.

Maar dan is er een lichtpuntje. Iemand stuurt je een leuk berichtje. De opdracht viel toch nog wel beter mee dan je dacht. Een knuffel van je kinderen. Die ene klant die je apprecieert en bedankt.

Het is de sprankel die het verschil maakt, die zorgt voor een ommekeer in je denken en voelen, die je doet geloven dat het nog zo erg niet is en dat je het wel kan, die de kracht geeft om er (opnieuw) voor de gaan.

Als collega, vriend, partner, leidinggevende of dienstverlener is het belangrijk om de sprankels bij anderen op te merken en te benoemen.  Welke positieve zaken zie je of hoor je in het gesprek ondanks het negatief verhaal? Wat lukt er nog wel? Wat waardeer je aan de ander?  Welke uitzonderingen zijn er? Dit geeft kracht om er voor te gaan.

Zo gaf een medewerker vorige week in een gesprek aan dat ze door alle ellende op het werk terug besefte hoe belangrijk haar gezin en familie voor haar was en hoe ze achter haar staan als grootste supporters. Ze kreeg tranen in de ogen. Ze ging er terug voor gaan. Sprankels van hoop