Blog

Blog

5

‘Moet ik dit nu nog meemaken, zo vlak voor mijn pensioen?’ Het is een uitspraak die ik kreeg als loopbaancoach enkele weken geleden. Wat volgde, was een verhaal over sluimerende spanningen, irritaties die zich opstapelen en een collega die meer kritiek geeft dan zelf positief bijdraagt. Niet het werk op zich, maar de samenwerking blijkt het grootste energielek en doet iemand ziek uitvallen.

En dat is geen uitzondering. Waar mensen samen leven en werken, is er altijd gedoe. Verschillende karakters, andere visies op werk, uiteenlopende waarden, leeftijden, werkstijlen. Het geeft stress. En toch hoeft dat niet het einde te zijn als je weet hoe ermee om te gaan.

Wanneer samenwerken moeilijk wordt

Als loopbaancoach hoor ik vaak verhalen als:

‘Ik doe mijn werk graag, maar de sfeer is onder nul. Iedereen is met zichzelf bezig.’
‘Mijn collega bekritiseert constant mijn werk, terwijl ze zelf steken laat vallen.’
‘Als ik het aankaart bij de leidinggevende, luistert of reageert die nauwelijks of kiest partij.’

Herkenbaar? Misschien lig je ‘s nachts wakker van situaties op het werk waar je weinig grip op lijkt te hebben. Je twijfelt: ‘Moet ik ander werk zoeken?’ Maar tegelijkertijd weet je dat conflicten overal kunnen opduiken. Hoe ga je er dan mee om zonder jezelf te verliezen?

5 inzichten uit het boek ‘Kort Lontje’

In Kort Lontje. Waarom conflicten vermijden niet altijd de beste keuze is (2024, Borgerhoff & Lamberigts)  bieden Annick Jehaes en ikzelf concrete handvatten voor iedereen die met spanningen, conflicten of korte lontjes te maken krijgt. Hier alvast enkele inzichten die je kunnen helpen om er constructief mee aan de slag te gaan:

1. Zoom uit, niet in

Stress en conflicten vernauwen je denken en blikveld. Wanneer je onder druk staat, kijk je vaak te scherp naar details of verlies je het grotere plaatje uit het oog. Neem bewust afstand en reflecteer. Stel jezelf vragen als: Wat is hier aan de hand? Waar heb ik invloed of? Wat voedt de moeilijke situatie of het conflict? Door uit te zoomen plaats je situaties opnieuw in perspectief en kan je effectiever handelen.

2. Spreek vanuit je rol en positie

Iedereen heeft een plek en verantwoordelijkheid binnen een team. Weet wat je plek is. Dit biedt houvast in moeilijke gesprekken. Geef als collega feedback over samenwerking omdat je samen verantwoordelijk bent voor het resultaat. Geef als medewerker suggesties aan je leidinggevende, maar erken diens beslissingsbevoegdheid. Duidelijkheid over ieder zijn rol maakt communicatie helderder en voorkomt verwarring of frustratie.

3. Erken en benut verschillen

Verschillende visies, werkritmes of persoonlijkheden zijn onvermijdelijk en kunnen net verrijkend zijn en zorgen voor evenwicht. Spanningen zijn vaak spiegels die je blinde vlekken tonen en je uitnodigen tot zelfreflectie. Als we bereid zijn het gesprek aan te gaan en durven verschillen te erkennen, ontstaat er ruimte voor groei, verbinding en samenwerking.

4. Doe iets in plaats van te vermijden

Conflicten verdwijnen niet vanzelf. Ze worden zelfs groter als je ze niet aanpakt. Benoem je ergernis op een respectvolle manier. Zoek niet de schuldige, maar de verbinding op basis van bijvoorbeeld een gedeelde focus zoals het belang van de klant. Een conflict zit niet in mensen, maar tussen mensen. Zie het als een uitnodiging om samen door de modder te gaan in plaats van met modder te gooien.

5. Ben je leidinggevende? Coach én bewaak de grenzen

Als leidinggevende hoef je niet elk conflict op te lossen, maar je mag het ook niet negeren. Vraag jezelf af: Moet ik ingrijpen? Of kan ik mijn team ondersteunen in het zelf oplossen? Je rol varieert van luisterend oor tot coach, bemiddelaar of grenzen steller. Soms is het nodig om boven het conflict te gaan staan en te focussen op professioneel gedrag en heldere afspraken.

Conflicten zijn geen eindpunt, maar een kans

Of je nu botst met collega’s, vastzit in frustraties of simpelweg wil groeien in je communicatie. Korte lontjes hoeven geen brandhaarden te worden. Met de juiste inzichten kan je zelfs in moeilijke relaties zuurstof creëren.

Nieuwsgierig geworden?
– Duik in het boek ‘Kort Lontje’. Het staat vol herkenbare situaties, inzichten en tips om je conflictvaardigheden te versterken
– Neem contact op met één van onze loopbaancoaches. Samen verken je wat jij nodig heb om je werkcontext beter te hanteren of je loopbaan bij te sturen
–  Schrijf je in voor de tweedaagse opleiding van 9 en 23 mei 2025 Korte lontjes en conflicten de baas’ die je blikt verruimt en je praktische tools geef om steviger in je schoenen te staan.