Blog

Blog

Het is weer zover. Het nieuwe academiejaar gaat van start. Ging je ook mee naar de winkel om je zoon of dochter te installeren op kot? Je bent trots dat je kinderen hun dromen waarmaken. Toch voelt het vreemd dat ze het ouderlijk huis verlaten en het stil is in huis.

Ik geef je hier alvast enkele tips voor een gelukkig lege nest:

  • Wees trots op wat je kinderen doen en willen bereiken. Dat ze stevig in hun schoenen staan, komt grotendeels door jouw zorgen en steun. Geniet van de tijd die vrijkomt in plaats van te focussen op wat er niet meer is. Geef ze ruimte om op eigen benen te staan en helemaal voor hun eigen ding te gaan.
  • Maak tijd voor je kinderen, maar op een andere manier. Zo kan je vaste rituelen inbouwen bv. tv-avond op vrijdag, samen ontbijten op zondag, een weekendje weg met het ganse gezin, of af en toe samen lunchen in de stad waar je kind op kot zit. Je zal genieten van deze zalige momenten.
  • Doe nieuwe dingen met je partner. Je kan mekaar terugvinden na een leven dat grotendeels in het teken van de kinderen stond. Je kan zoeken naar een gemeenschappelijke hobby, of je kan makkelijker afspreken om eens naar de film te gaan, iets te gaan eten of drinken.
  • Zorg voor me-time en onderhoud je vriendschappen. Doe die dingen waar je al lang goesting in hebt, maar geen tijd en ruimte voor had omwille van de zorg voor de kinderen. Geniet er ook van dat het in huis minder rommelig is en je rustig kan genieten van je eigen muziek of programma’s.

Je gaat merken dat deze nieuwe levensfase vele mogelijkheden biedt en het lege nest ook zijn voordelen heeft.

Als relatiecoach en zelf moeder van twee jongvolwassen zonen schreef ik een boek over het lege nest. Meer bepaald over de problemen die koppels ervaren bij het uit huis gaan van de kinderen. Het werd een praktisch boek met veel tips, inspiratie en cases, die zowel aan koppels als aan hulpverleners een houvast wil bieden. Het is een positief verhaal, met de nadruk op inzichten en kansen in deze nieuwe levensfase.