Blog

Blog

Ik ben verliefd op iemand anders

In goede en kwade dagen

Je dacht dat dit je nooit zou overkomen of je was ervan overtuigd dat je een leven lang bij je partner zou blijven. In goede en kwade dagen. En plots ben je tot over je oren verliefd op iemand anders. Het doet je stilstaan en twijfelen. Waarom hebben we niet meer gepraat al die tijd? Passen we nog wel bij elkaar? We zijn zo verschillend. Ik vraag me af of ik met mijn vaste partner nog wel oud wil worden? Heel even ging het terug beter, maar snel hervallen jullie in oude gewoonten. Het lijkt nu te laat en je wil weggaan. Tegelijkertijd ben je bang voor de stap en de gevolgen.

Gevoel en verstand

Het lijkt wel een rotonde waarop je voortdurend rondjes maakt en niet weet welke afslag je moet nemen. Je worstelt tussen je gevoel en je verstand, omdat de verliefdheid er eigenlijk niet mag zijn. De ander is onbereikbaar en dat maakt het meestal alleen nog maar uitdagender. De verwarring kan groot zijn. Enerzijds zijn er de schuldgevoelens tegenover de eigen partner, maar anderzijds zijn er de positieve gevoelens voor de ander.

Tijdelijke vorm van waanzin

Verliefdheid is iets anders dan een duurzame relatie. Verliefden zien elkaar zoals ze dat wensen, wat vaak leidt tot een aantal illusies. We spreken soms van een tijdelijke vorm van waanzin als gevolg van fysieke en emotionele aantrekking. Bij een duurzame relatie zie je de verschillen en weet je dat het niet altijd vanzelf zal gaan er er inspanningen nodig zijn.

Boek #Samen verder na overspel

Verliefdheid kan in alle relaties voorkomen. Het is belangrijk om uit te zoeken wat de betekenis is van deze sterke emoties om van daaruit een goede beslissing te nemen. In het recent boek #samenverdernaoverspel (Gompel & Svacina, 2021) suggeren we om geen definitieve beslissing te nemen op basis van een allesoverheersend positief of negatief gevoel. Je vindt in het boek inzichten en tips om met deze rollercoaster van gedachten en emoties om te gaan.

Meer info: https://www.karenvandenbroeck.be/boeken/samen-verder-na-overspel/